Cel care mă aşteaptă

Parinoush Saniee ne prezintă destinul crunt al micuţei Masumeh. Romanul se desfăşoară pe teritoriul Iranului, cu puţin înainte de marea revoluţie iraniană, în limita legilor religiei musulmane.

Un roman în care fericirea, dragostea şi libertatea îşi poartă cu hotărâre destinul, Cel care mă aşteaptă a fost iniţial interzis în Iran, având apoi, de la prima publicare, peste 20 de ediţii.

Visul tinerei fete era de a studia, de a merge mai departe şi a-şi obţine o diplomă. A fost susţinută mereu de tatăl ei, apărătorul şi sprijinul  în luptele şi certurile cu fraţii ei mai mari.Mutată de la Qum la Teheran, un oraş mai liber din punct de vedere al religiei, Masum face câteva mici schimbări.Susţinută mereu de prietena ei cea mai bună, Parvaneh, Masum se transformă într-o adevărată adolescentă. Drumul spre şcoală devine cel mai emoţionant şi mult-aşteptat moment, deoarece schimba subtil câteva priviri cu tânărul Saeid, care lucra în farmacia de pe colţ. Schimburile de priviri nevinovate şi câteva scrisori de amor au dus la maltratarea ei de cruzii săi fraţi, la dispreţul mamei şi la dezamăgirea tatălui. Cu ajutorul bunei vecine,Parvin,familia o căsătoreşte pe Masum cu un bărbat „bun”.

Hamid era un bărbat cult, cu o situaţie financiară în limite normale, dar cu un secret întunecat. Era un membru activ într-un grup de răzvrătiţi politic. Răzvrătirea înflăcărată a fost cea care i-a semnat moartea, după ce ispăşise o pedeapsă cu închisoarea, lăsând-o pe tânăra femeie să se descurce cu trei copii. Îşi pierde şi ultimul sprijin, mult iubitul său tată, îşi pierde socrii şi dreptul unei case. Însă toate aceste lucruri nu o împiedică să triumfeze şi să le ofere un viior strălucit copiilor:

Siamak, copilul nervos, agresiv, care îl va idolariza mereu pe tatăl lor.

Masuud, un copil sensibil, talentat, dependent de iubire.

Shirin, o fetiţă adorabilă, veselă, frumoasă, crescută cu atenţie şi griiă in partea tuturor.

Masum luptă mereu, renunţând la visele ei din copilărie. Este o mamă care a făcut o grămadă de sacrificii penru copiii ei. Îl trimite pe Siamak în Germania la vechea ei prietenă pentru a-l scăpa de povara serviciului militar, dar nu reuşeşte acelaşi lucru şi cu celălat fiu, care se pierde în război. Sufletul de mamă a purtat-o pe front,unde fiul ei era clasificat pe lista „dispăruţilor”.

Duce o luptă interioară, se pierde în discuţiile cu Dumnezeu şi cade într-o depresie urâtă. Din fericire, rugăciunile i-au fost ascultate, iar Masuud se întoarce acasă, după multe luni de prizonierat. Fericirea şi liniştea îşi fac loc în casa şi sufletul lui Masum pentru puţină vreme, însă. Fiecare îşi construieşte un viitor, lăsând-o pe Masumeh singură şi nefericită.

35 de ani au durat până când cei doi tineri îndrăgostiţi şi-au mai întâlnit odată privirea.

A fost o simplă zi de vară când vestea acesta i-a încălzit sufletul şi zâmbetul femeii. S-a văzut din nou, tânără şi îndrăgostită, doar că nici acum nu era liberă.

„Ceea ce ni se cuvine fiecăruia dintre noi e deja stabilit şi, nici dacă ar cădea cerul pe pământ, nu s-ar schimba nimic.”

Se pare că destinul tinerei fete visătoare, al mamei devotate şi al femeii de 53 de ani este de a trăi singură, în nelinişte şi nefericire. În trecut, fraţii ei au fost cei care i-au interzis să iubească, iar acum, după atâtea schimbări şi sacrificii, proprii ei copii sunt cei care decid pentru ea. Încă odată, în numele onoarei familiei, Masum este nevoită să refuze această oportunitate. Să fie soţia omului pe care l-a aşteptat 35 de ani.

Ştiu, pentru mine va fi ca şi cum aş muri pentru a doua oară. Dar lucrul cel mai trist e că-mi face mai rău să ştiu că acum, ca şi atunci, au fost oameni dragi mie, persoanele de care sunt cel mai legată, care m-au făcut să sufăr şi mi-au ucis spiritul.”

Dar iubirea şi respectul copiilor ei au cântărit mai mult decât  propria fericire.

Imag038

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s