Pânză de păianjen

Am citit cu enutziasm această carte superbă în urmă cu câteva luni.

Încă din primele pagini am simţit emoţia puternică a autoarei. M-am regăsit chiar de câteva ori în paginile pătate de vreme şi în şirurile lungi de cuvinte venite din suflet. Am descoperit treptat cât de înselătoare pot fi aparenţele, câte vise şi speranţe poate avea cineva, cât dor se poate ascunde în suflet şi câte sacrificii face o mamă pentru binele copiilor săi.

Diana, o fată frumoasă, tânără, inteligentă, o fată cu un suflet crud şi frumos, cu un copil vesel şi naiv ascuns în el, îşi lasă povestea în mâinile Ilincăi, o prietenă din copilărie.

O fată săracă ce-şi dorea să-şi termine studiile.

O fată care ştie că poate şi că merită să trăiască altfel.

Se mutau dintr-o casă în alta, din cauza sărăciei, de fiecare dată, condiţiile fiind mai proaste. Aparent, ai putea spune că nu avea un loc al ei, dar ea era strâns legată de unul.

Pentru Diana, liniştea şi albastrul mării era totul. Era locul ei de suflet. Era „acasă” al ei. O vară fără a sauta cerul, fără a se pierde în valurile năzdrăvane ale mării, fără a o privi în linişte de pe nisipul cald, era o vară pierdută. Îşi încărca sufletul cu energie şi speranţă. Îşi trata nostalgia şi arunca problemele pe fundul mării. Îşi lăsa acolo şi visele ce i-au rămas mici. Lăsa şi pleca cu noi bucăţi din ea, din mare, din frumuseţea ei şi a oamenilor ce o admirau ca şi ea, în tăcere.

paing

„Vezi, aşa îmi închipui viaţa, ca o pânză de păianjen imensă, cenuşie, lipicioasă, în care omul se zbate ca o muscă. Undeva păzeşte carnivorul: păianjenul..”

“Te găsesc atât de schimbată încât îmi este teamă să nu te înşel pe tine cu tine. “

“O coincidenţă, privită din afară, nu e decât “curioasă”; trăită, e năucitoare, te îngheaţă.”

“Oamenii sunt chinuiţi de nelinişti, de îndoieli, de întrebări fără răspuns. Pentru oricine realitatea poate fi şi altfel, adevărul poate fi altul. Toate aceste îndoieli sunt ca microbii din organism, care pot lupta cu cei care îi atacă din afară. “

“Dacă joci la loterie, poţi să câştigi sau să pierzi. Dar dacă nu joci… Mi se pare că ai atât de puţin acum, că nu ai ce pierde jucând. Deci, trebuie să încerci!”

„Tu ştii cum sună plânsul atunci când nu-l ascultă decât lucrurile din casă, pereţii?”

“Din zâmbetul ei vesel, zglobiu, nu mai rămânea decât o fărâmă, foarte tristă.”

Reclame

2 gânduri despre „Pânză de păianjen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s