Bătrânul şi marea

407577_446892605348330_1821444575_n       Un bătrân.. O barcă…O mare înspumată.. O aventură plină de învăţături şi curaj.. O poveste.. Povestea lui Santiago, un pescar bătrân dintr-un sac sărăc, un pescar care nu mai prinsese nicun peşte de mai bine de 80 de zile. Se lasă încurajat de Manolin, un puşti pasionat de mare la fel ca bătrânul nostru .

Porneşte devreme, mai devreme de răsăritul soarelui cu puţină momeală şi un strop de speranţă ascuns în suflet. Se stabileşte în vechea barcă, barca ce l-a purtat pe cele mai frumoase şi misterioase mări în care se oglindeau luna şi stelele. Nu a fost singur pe mare nici măcar pentru o secundă. Am fost acolo, într-un colţ retras a bărcii. I-am ascutat fiecare gând, regret, amintire, încurajare, i-am prins fiecare temere.

Un peşte uriaş, frumos colorat, un peşte puternic a tras de momeala bătrânului. A urmat o luptă crâcenă ce a durat câteva zile. Un peşte puternic ce trăgea barca înainte.. Un bătrân ce nu se lasă învins în ciuda durerii mâinilor, a umerilor, a spatelui şi a ameţelii. I-am observat mândră îndemânarea câştigată după atâţia ani pe mare.

Mai este nevoie să spun că Santiago a câştigat lupta?

Ei bine, câştigătorul şi-a înghesuit premiul în barcă şi a pornit uşurel spre casă, împins de curent. Adevărata luptă abia acum începe. A reuşit să ucidă primul rechin, apoi pe ceilalţi, dar oboseala plus lipsa armelor au dus la mutilarea frumosului peşte – toată speranţa şi mândria bâtrânului..

Se socotea din nou fără noroc.. Un pescar învins..

Dar se înşală. Este un câştigător. A adus acasă, după atâtea lupte, scheletul unui peşte magnific. A alungat ghinionul şi a câştigat grămezi de respect şi admiraţie. A mea, a puştiului şi a oamenilor din sat. Pentru mine Santiago rămâne pescarul curajos cu ani de experienţă pe mare, un om puternic, chibzuit şi inteligent, un pescar fără cusur. Un suprem cunoscător al mării.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s